Ce este coaching-ul clasic?

Coaching-ul este o meserie noua la noi in tara, avand un istoric de doar cativa ani pe piata locala. El este mai des intalnit in mediul profesional, in special in companiile multinationale si firmele mari si mai putin cunoscut publicului larg. Pentru ca primesc adesea intrebari legate de ceea ce fac, existand neclaritate si confuzii privind aceasta meserie, am decis sa aloc un spatiu special dedicat informatiei “tehnice” legata de coaching, din dorinta de a aduce mai multa lumina asupra subiectului.

Ca orice alta meserie nou aparuta, coaching-ul este intr-o continua imbunatatire si dezvoltare, atat ca si structura si forma a procesului pe care il propune, cat si din perspectiva cresterii pe piata internationala. Extisa foarte multe ramuri ale sale, de la business si executive coaching, la health coaching, life coaching, spiritual coaching etc. Pe piata exista atat persoane temeinic pregatite, cu mult studiu si practica supervizata la activ, cat si terapeuti formati in urma unor cursuri nerecunoscute la nivel local sau international, a caror practica poate fi indoielnica. Am decis sa prezint in mare notiuni despre coaching-ul clasic asa cum este cunoscut si prezentat de organismele interntionale care il reglementeaza, incepand cu originea lui, definire, responsabilitatile coach-ului si calitatile necesarein lucrul cu oamenii, pana la diferentele fata de alte meserii suport. Scopul meu este de a ghida orice persoana interesata de coaching in alegerea partenerului potrivit pentru aceasta calatorie. Ca urmare, acest text este despre coaching-ul clasic, urmand sa detaliez metodele mele de lucru intr-o sectiune separata.

Si totusi, ce face coaching-ul?

ssss Coachingul reprezinta o forma de antrenament, de dezvoltare personala ce a aparut initial in sport, fiind apoi extinsa catre zona de business si cea personala. In limba romana s-a pastrat acelasi termen sub care acest proces este cunoscut peste tot in lume. Coachingul este o relatie umana foarte puternica, un parteneriat intre client si coach-ul sau, avand drept scop crearea unei viziuni si a unor obiective indraznete privind toate aspectele vietii clientului, dezvoltand mai apoi strategiile necesare pentru implinirea acestora. Lucrul cu un coach are rolul de a sustine clientul in maximizarea potentialului sau personal si profesional, intreg procesul fiind orientat catre solutii si rezultat, cu accent pe “aici si acum” si urmarind cresterea si dezvoltarea multilaterala a clientului.

Coach-ul porneste de la premisa ca fiecare persoana este expertul in viata sa si ca urmare are deja toate raspunsurile la provocarile cu care se confrunta, fiind inzestrata cu resursele, creativitatea, intelepciunea, geniul si puterea interioara necesare pentru a aduce schimbarile atat de benefice propriei evolutii. Rolul coach-ului este de a-si ghida clientul in obtinerea claritatii privind ceea ce-si doreste, in a-si gasi propriile solutii si a-si depasi barierele si convingerile limitative ce stau in calea succesului sau. Rezultatele obtinute in cadrul acestui proces pot fi uimitoare, extrem de rapide, ample si profunde, cu impact asupra multiplelor domenii ale vietii.

De-a lungul colaborarii cu clientul, responsabilitatile coach-ului sunt de a:

 • Descoperi, clarifica si stabili impreuna cu clientul ceea ce acesta isi doreste sa obtina in urma sesiunilor de coaching.
 • Incuraja clientul in a se autodescoperi.
 • Stabili impreuna cu clientul strategii si un planuri de actiune.
 • Il mentine pe client responsabil si prezent la propriul sau proces. Rezultatele sunt ale clientului, coach-ul fiind doar partenerul sau in aceasta calatorie.

Un coach bine pregatit:

 • Are abilitatea de a tine spatiu pentru clientul sau, pastrand o atitudine neutra, profesionista, fara judecata si manifestand compasiune si intelegere pe tot parcursul colaborarii.
 • Asculta activ si adreseaza intrebari deschise generatoare de constientizari profunde.
 • Isi sprijina clientul in a obtine claritate si a-si gasi propriile solutii pentru situatiile din viata sa.
 • Mentine procesul orientat catre prezent si viitor, iar daca este necesar sa identifice cauza unor tipare comportamentale negative din trecut, va ghida clientul acolo doar atat cat este nevoie pentru ca cel din urma sa-si constientizeze invatamintele.
 • Face mentoring abia dupa ce clientul si-a identificat propriile solutii si doar daca are cunostintele si expertiza necesare pentru acest lucru.

Este foarte important sa nu confundam coachingul cu mentoringul, consilierea sau psihoterapia, pentru ca desi exista si puncte comune, intre ele sunt diferente nete:

 • Mentorul este acela care ofera indrumare cu privire la un anumit domeniu, bazandu-se pe propria experienta, el luand practic “sub aripa sa protectoare” o persoana aflata pe un nivel mai mic de expertiza, sfatuindu-l si ghidandu-l pentru a creste.
 • Consilierul este de cele mai multe ori un expert adesea concentrat pe diagnosticarea, remedierea sau rezolvarea unor probleme punctuale, concrete care afecteaza starea de bine a clientului/a business-ului. Perspectiva de lucru a consilierilor difera in functie de domeniul in care activeaza si de propria expertiza a fiecarui specialist in parte.
 • Psihoterapia presupune existenta unei afectiuni psihice sau au unui psihodiagnostic, precum si a unor metode de remediere. Ea este orientata in principal spre trecut, pentru identificarea problemelor, dezechilibrelor sau patologiilor pacientului care au impact asupra vietii sale prezente, ca mai apoi sa-l ajute pe acesta sa le gestioneze si sa le trateze intr-un mod eficient.

 Pentru o imagine mai clara a diferentierii dintre coaching si psihoterapie putem face o paralela intre aceste doua meserii si cele de arheolog si de arhitect: psihoterapeutul este arheologul, in timp ce coach-ul este arhitectul.

Din perspectiva mea, coach-ul este cel mai potrivit partener de drum pentru persoanelor pregatite sa adopte schimbarea in vietile lor, dornice sa-si descopere si sa-si implineasca potentialul maxim si astfel sa isi traiasca viata sub toate aspectele ei, cu implinire si bucurie.

ppp